A finomított és az extra szűz kókuszolaj

kókusz4.jpgRégebben a tudósok azt állították, hogy a telített zsírokat el kell kerülni, mivel káros lehet az egészségre, azonban később felfedezték, hogy a kókuszolaj, habár 92 %-ban tartalmaz telített zsírokat, mégis nagyon egészséges olajról van szó. Persze ahhoz, hogy ezt a készítményt hatékonyan használhassuk, tudnunk kell, hogy mi a különbség a finomított és az extra szűz kókuszolaj között.

Mindig figyeljük meg, hogy milyen típusú kókuszolajat veszünk le a polcról!

Ha szűz kókuszolajról van szó, azt mindig jelölik a címkén, sőt az is rá lesz írva, hogy finomítatlan változatról van szó. A hagyományos kókuszolaj ezekkel a típusokkal szemben egy finomított termék, így nem fogjuk a dobozán megtalálni a finomítatlan, extra szűz és organikus jelzőket.

Azonosítás

A hagyományos és a szűz kókuszolaj sok mindenben különbözik. A hagyományos, finomított változat teljesen fehér, szilárd és szagtalan, valamint íztelen. Az extra szűz kókuszolaj ezzel szemben átlátszatlan, fehér színű és jellegzetes kókuszos aromája van.

Mindkét változat szilárd szobahőmérsékleten, de könnyen meg lehet olvasztani őket.

Feldolgozottság

A hagyományos kókuszolajat általában a kókusz szárított húsából, a koprából állítják elő. A szűz kókuszolajat ezzel szemben hidegen sajtolják ki a friss húsból és nem használnak feldolgozása során fehérítő és szagtalanító anyagokat.

Jelentőség

A hagyományos kókuszolaj tápanyagtartalma jóval alacsonyabb, mint az extra szűz változaté, mivel az alacsony minőségű szárított koprából készül, ráadásul a feldolgozás során értékes illóolajokat is kivonnak belőle.