A kókusztej előnyei

kókusz6.jpgA kókuszdió és a kókusztej is sokáig egészségtelennek számított, azonban az újabb kutatások bebizonyították, hogy ez egyáltalán nem így van. A trópusi országokban ezeket az anyagokat, a kókuszdiót, a kókusztejet és a kókuszolajat is már évszázadok óta használják gyógyításra és étkezési célokra. A kókusztej egyedi zsírsavjai segíthetnek a fogyásban, javítják az immunrendszer működését és csökkentik a szívbetegségek kockázatát is. Ezenfelül a kókusztej és a kókuszolaj hatékony a bőr és a haj egészségének javításában.

Fogyás

Egy új kutatás kimutatta, hogy ha nem eszünk elegendő mennyiségben zsírt, akkor kövérek maradunk. Bruce Fife kimutatta, hogy az egészsége zsírok beillesztése a diétába nagyon fontos a megfelelő fogyás elérésében. A kókusztej közepes láncú trigliceridjei például ilyenek, mivel eltelítenek, viszont nem halmozódnak fel a bőr alatt, hiszen energiaként hasznosulnak. A kókusztej és a kókuszolaj zsírsavjai ráadásul kiválóan alkalmasak arra, hogy csökkentsék az étvágyat és fokozzák az anyagcsere működését.

Az immunrendszer egészsége

A kókusztej nagy koncentrációban tartalmaz laurinsavat, valamint antimikrobiális lipideket és kaprinsavat, amik antibakteriális, gomba- és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A test átalakítja a laurinsavat monolaurinná, ami képes felvenni a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal, amik olyan betegségeket okoznának, mint a herpesz, az influenza, a Candida vagy a HIV.

Szívbetegség

A kókusztej közepes láncú zsírsavjai javítják a szív egészségét. Egy tanulmány kimutatta, hogy a filippínó nők, akik több kókuszolajat ettek, mint általában az emberek, a vérének lipid profilja egészségesebb volt, ez pedig nagymértékben csökkentette náluk a szívbetegségek kockázatát. A kókusztej három fő zsírsava képes elpusztítani az atherogén élőlényeket is, amik az artériákban plakkot okoznának.