A kókuszolaj jelentősen csökkenti a vérnyomást is

kókusz11.jpgMa az orvosok gyorsan gyógyszert írnak fel a magas vérnyomásra, már akkor is, ha a számok csak kicsit magasabbak, azonban a kutatások azt mutatják, hogy a kókuszolaj is egy rendkívül hatékony, ráadásul természetes gyógyír lehet a vérnyomás csökkentésére, illetve normalizálására.

A nyugat-indiai Medical Journalban megjelent tanulmány állítja, hogy a kókuszolaj, a kókuszvíz és a mauby (egy trópusi ital, amit a homoktövis kérgéből állítanak elő) igen hatékonyan a magas vérnyomás kezelésére. A kutatók 28 személyt vizsgáltak egy hónapon át és, akik ezeket a kiegészítőket szedték, azoknál jelentősen csökkent a magas vérnyomás.

A kutatók a résztvevőket négy csoportra osztották: a kontrollcsoport csak palackozott ivóvizet kapott, a másik csoport kókuszvizet, a harmadik maubyt, míg az utolsó kókuszvíz és mauby kombinációját. Minden résztvevő ugyanakkora mennyiséget ivott, naponta kétszer. A résztvevők egyike sem tudta pontosan megmondani, hogy milyen folyadékot iszik.

Az eredmények pedig rendkívül érdekesek voltak. A kókuszos csoportnál 71 %-kal csökkent a szisztolés vérnyomás, míg 29 %-kal a diasztolés. A maubys csoportoknál szintén megfigyelhető volt a javulás. Ezzel szemben a vizet fogyasztó csoportnál nőtt a szisztolés vérnyomás, méghozzá eléggé jelentősen 57 %-kal, a diasztolés viszont nem változott.

Tehát az eredményekből világosan kiderült, hogy a kókuszvíz és a kókuszolaj hatékony a vérnyomás normalizálásában. Ennek magyarázata a kókusz egyedülálló tápanyagtartalma.