Mi a különbség a hidegen sajtolt és a szűz kókuszolaj között?
A kókuszolajról már kimutatták, hogy számos egészségügyi előny tulajdonítható neki, annak ellenére, hogy magasabb százalékban tartalmaz telített zsírokat, mint sok más olaj. A kutatók úgy vélik, hogy kapcsolat áll fenn a kókuszolaj fogyasztása és a szív és immunrendszer egészsége között, mivel azokban az országokban, ahol sokat fogyasztanak kókuszt, ott e betegségek is kisebb százalékban jelentkeznek. Azonban nagyon fontos az elfogyasztott kókuszolaj minősége.
Finomított kókuszolaj
A finomított kókuszolaj is a szárított kókuszhúsból vagy koprából készült. Ezt az olajat azonban fehérítették, szagmentesítették és megtisztították a szennyeződésektől. Minősége alacsonyabb, sok esetben hidrogénezik, így az értékes tápanyagok is elvesznek belőle.
Szűz kókuszolaj
A szűz kókuszolajat friss kókuszhúsból állítják elő. Mechanikusan állítják elő. Értékesebb, mint a finomított kókuszolaj, hiszen nincsen hidrogénezve. Azonban ebben is kevesebb laurinsav található, mint az organikus társában.
Organikus vagy hidegen sajtolt kókuszolaj
A kókuszpálmát bio körülmények között termesztik, majd a kókuszhúsból mechanikusan, kézi eljárással nyerik ki a kókuszolajat. Ez az olaj színes és jellemzően megőrizte a kókusz aromáját is. Ebben található a legnagyobb koncentrációban a kókuszolaj értékes zsírsavjai, a kaprilsav és a laurinsav. Ez a típus a legmagasabb minőségű és a legegészségesebb választás, mert mentes minden vegyi anyagtól.